keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Tankotanssiin hurahtanut


"Tankotanssi on tanssi- ja voimistelulaji, joka kehittää sekä aerobista- että lihaskuntoa. Haastava laji vaatii myös hyvää koordinaatio- ja reaktiokykyä. Laji soveltuu kaikenikäisille, mutta haastavuutensa vuoksi jonkinlainen pohjakunto on hyvä olla, jotta lajista saa mahdollisimman paljon irti.
Tankotanssissa tankoa voidaan käyttää tasapainotukena lattialla tapahtuvalle tanssille tai itse tangon varassa voidaan tehdä pyörähdyksiä, kiipeämisiä ja ylösalaisin kääntymisiä. Melkoisen rankan liikunnan lisäksi tankotanssi on myös osa esitettävää taidetta – kuten esimerkiksi tanssi, ooppera, musiikki, teatteri ja sirkus."

Näin avaa tankotanssia Annan kuntoblogi:sta löytyi tällainen osuva esittely lajista. Tankotanssin pidempi nimikehän olisi ilma-akrobatiaa pystytangolla. joskin tankoiluun voi myös yhdistää tanssillista floorworkkia koreografioineen. Tankotanssi on saanut harrasteena jo melko paljon jalansijaa ja tietoisuus siitä lajina on kasvanut. Ehkäpä myös ennakkoluulot lajia kohtaan jo hieman taittuneet - kysehän ei ole mistään hämyisillä strippiklubeilla tapahtuvasta kiemurtelusta sitten ollenkaan vaikka tangon kanssa tanssiminen sellaiseen usein liitetäänkin. 


Riemu siitä kun ensimmäisiä kertoja pääsi kiipeämään kattoon saakka.

Perhosta koittamassa

Sen sijaan tankotanssi on liikuntaharrastus ja urheilumuoto siinä missä moni muukin. Ja ei edes ihan mikään helpoin laji myöskään.Varusteita et hirveästi tarvitse - ensimmäisellekin tankotanssitunnille tarvitset mukaan pienen pyyhkeen, lyhyet shortsit ja esimerkiksi urheilutopin, joka saisi mielellään jättää kainaloitakin esille. Tämä siksi että tangolla pysyminen ja pidot perustuvat tangon ja ihon väliseen kitkaan. Kovin vaatetettuna ei siis pysty tekemään liikkeistä kuin murto-osan, minkä takia tankoilijoiden perusvaatetus on tällainen vähän niukempi.

Itse aloitin tankoilun aika kylmiltäni tarkoittaen että minulla ei ollut laajempaa liikuntataustaa ennestään. Takana oli tuore mutta onnistunut elämäntapamuutosprojekti ja kotioloissa olin vajaa puoli vuotta treenaillut lihaskuntoa. Aerobisen osuus oli vielä suurempi kuin lihaskuntotreenin ja vaikka liikuin jo aktiivisesti niin voimatasoni olivat kyllä vielä alhaiset. Tältä pohjalta kun lähti kokeilemaan tankoilua niin edistyskin oli tietysti sen mukaista. Vaikka ensimmäisellä tunnilla vuoroteltiin tangolla kolmen tytön kanssa ja tuntui että eihän tässä paljon mitään tee, niin tunnin jälkeen hyvä kun nostin edes käsilaukkuni maasta. Ja sitten olinkin puoli viikkoa yläkroppa aivan jurtissa ja kipeänä. Sopivasti lihakset antoivat periksi ennen seuraavaa tuntia - ja sitten taas oltiin puoli viikkoa kipeänä. Meni monta kertaa että yksinkertaisimmatkin liikkeet alkoivat onnistua - sattuneesta syystä pidinkin alkuun enemmän pyörähdyksistä kuin pidoista. Mustelmat olivat taattua seuraa, varsinkin jalkapöydät olivat jatkuvasti hellänä ja vähän joka kohta muutenkin. Ah, sweet misery! Ja mitään kaunista ja sulavaa touhu ei ole edelleenkään. Siitä on seksikkyys kaukana kun koittaa ähertää itseään oikeaan asentoon kunnon pitoon ja olla tippumatta tangolta kesken kaiken. Mukavassa tyttöporukassa on kuitenkin ihan mahtava treenata yhdessä ja moni liikevariaatiokin on saanut ihan uusia nimiä oikeiden tilalle - meillä on muunmuassa liike joka on kansanomaisemmin sanottuna rullakebab..


Silti, kipinä lajiin syttyi jo alussa ja itsepäisyys iski päälle - minähän vielä opin tämän! Ja voi sitä riemua itsensä ylittämisestä aina kun hitusen edistyi ja jokin asia onnistui! Edelleenkään en ole lajissa se taitavin, se osaavin, liikkuvuus ei anna myöten moneenkaan liikkeeseen ja voimatasot toisiin ja sitten on vielä koordinaatio.. Mutta tykkään tankoilusta kuitenkin tosi paljon, nautin kiipeilystä ja pää alaspäin roikkumisesta ja koen tarvetta kehittyä - vaikka sitten hitaasti mutta varmasti. Vuoden päästä tahdon olla taitavampi kuin nyt.  Ja yritän myös järjestää muuta treenaamistani niin että voin kehittyä tankotanssia silmällä pitäen.
Nyt kun vielä pääsisi treenaamaan kunnolla - tämä monen viikon tauko alkaa kyllä jo puuduttaa urakalla. Ja kun se vielä pakottaa palaamaan treenin pariin vähän rauhallisemmin. Eilen tein kotona pientä kehonpainotreeniä, eritasopunnerruksia ja vatsoja, lisäksi vähän selän venytyksiä. Lyhyttä ja ytimekästä lihaksien herättelyä. Tänään tuntuu sopivasti hauiksissa ja olkapäissä ja myöskin keskikropassa, mutta huomaa kyllä että nyt vielä tuollainenkin ärsyke jo riittää eikä vielä voi vetää treenejä samaan tapaan täysillä kuin ennen treeniä. Mutta jos nyt jatkaisi herättelyä tämän viikon ja katsoisi mihin ensi viikolla pystyy.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti