torstai 10. marraskuuta 2016

Teetä ja sympatiaa

 

Kun potee flunssaa pitäisi juoda paljon lämmintä. On myös kiva vaihdella juomisia. Välillä on kiva talvea vasten nauttia kuumaa glögiä ja maitokaakao pitää pitkään lämpimänä. Tee olisi terveellistä ja hyödyllistä ja erityisesti vihreästä teestä voisi saada mukavasti boostia paranemiseenkin. On tutkittu että vihreän teen sisältämällä epigallokatekiinilla ( EGCg) on jopa influenssaviruksia torjuva vaikutus. Lisäksi vihreä tee erilaisiin pieniin tutkimuksiin perustuen alentaa  kolesterolia, vähentää aivohalvausriskiä ja auttaa hallitsemaan verensokeria, joten sen nauttimisesta voi olla monelaistakin hyötyä. Itse kuitenkin pidän vihreää teetä toisinaan vähän tylsänä ja jopa mauttomana. Mikä avuksi että maistuisi vähän paremmin?



Eilen lähdin liikkeelle tällaisella flunssantappo combolla.
Vihreään teehen piristystä hunajalla ja sitruunalla. Sitruunamehun olisi voinut ihan vain puristaa mukaan juomaan mutta leikkasin tällä kertaa siitä pari siivua ja annoin hautua kupissa samalla kun lusikallinen hunajaakin sinne liukeni.



Sitruunalla on tutkitusti antibakteerisia ja viruksia tappavia ominaisuuksia. Sitruuna sisältää sitruunahappoa, kalsiumia, magnesiumia, c-vitamiinia, flavonoideja, pektiinejä ja limoneenia jotka parantavat vastustuskykyä ja tappelevat pöpöjä vastaan. Sitruunamehu myös puhdistaa kehoa poistamalla myrkkyjä ruuansulatuskanavasta. Askorbiinihappo (c-vitamiini) helpottaa jopa myös flunssan tai astman hengitystieoireita. Sitruuna myös piristää, auttaa puhdistamaan ihoa ja raikastaa hengitystä sekä voi helpottaa hammaskipua ja ientulehdusta. Sitruuna voi tosin syövyttää hammaskiveä, joten voi olla hyvä pestä hampaat ennen sitruunaveden juomista ja välttää pesua heti juomisen jälkeen.

Hunaja on vielä kolmas tehokas flunssantorjuja sen sisältämien antioksidanttien vuoksi. Säännöllinen hunajan syöminen vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja parantaa verensokeri-, kolesteroli- ja tulehdusarvoja. Hunaja onkin erittäin tehokas tulehdusten hoitaja. Sen parantavat vaikutukset on tunnettu muinaisesta Egyptistä saakka ja se toimii sekä sisäisesti että ulkoisesti sisältämiensä antibakteeristen ainesosien johdosta. Hunajan vaikutukset yltävät tutkitusti ainakin 60 erilaiseen bakteeriin. Hunajan on todettu auttavan myös kurkkukipuun ja yskään. Hunajaa käytetään myös siitepölyallergioiden siedätyshoidoissa apuna.


Flunssaa torjuvien tai flunssa oireita parantavien ominaisuuksiensa lisäksi niin vihreän teen, sitruunan kuin hunajankin on todettu auttavan laihdutuksessa. Hunajan käyttäminen makeutusaineena sokerin tilalla vaikkapa juuri juomissa on parempi vaihtoehto, koska hunaja sisältää 20% vähemmän kaloreita ja sen glykeeminen indeksi suhteellisen alhainen mikä tarkoittaa sitä että se ei aiheuta verensokeriin nopeita korkeita piikkejä vaan pitää kylläisenä pidempään. Kun liikuntaan yhdistää säännöllisen vihreän teen nauttimisen on silläkin suotuisia vaikutuksia painonpudotukseen. Nuo jo aiemmin mainitut vihreän teen sisältämät katekiinit vilkastuttavat aineenvaihduntaa jolloin rasvan varastoituminen estyy ja rasvan palaminen nopeutuu. Sitruunan pektiinit taas auttavat hillitsemään mielitekoja.

Ei siis ollenkaan pöllömpi kolmen combo ja sitruuna toi teehen juuri kaivattua pientä piristävää särmää että hunaja mukavaa makeutta. Katsotaan jos tätä juomalla saisi viimein taltutettua tämänkin flunssan - Ääni haluaa edelleen olla kadoksissa ja yskä vaivaa, vaikka muuten olo onkin jo ollut jonkun aikaa mukiinmenevä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti